< Tornar als destacats

Josep Enric Salse

Tota una vida dedicada a la ramaderia, a la pagesia i a la terra que tant estima. “A casa de sempre havíem criat ovelles de carn” fins que es va fer inviable i a partir del 2007 el negoci familiar es va centrar a les cabres de llet. El 2012 en Josep Enric va posar-se al capdavant de l’explotació i va canviar la raça del bestiar, deixant les cabres murcianes per donar pas a les alpines. Una raça que per les seves característiques encaixava millor en el projecte que volia liderar juntament amb la Montse, la seva dona.

Nosaltres no som empresaris! Som ramaders, que vivim del que ens dóna la terra.” Així es defineixen, en Josep Enric i la Montse. “Una cabra a casa nostra no és un només un número associat a una producció. Busquem el seu benestar, les alimentem amb un 80% de menjar produït en la mateixa explotació i els intentem cuidar i donar tot el necessari perquè que produeixin la millor llet”.

Ell ha fet de Cal Sans, un projecte sòlid de vida. Un estil propi, amb la filosofia de KM0, el producte de proximitat i l’arrelament al territori com a principal bandera. “Compra a casa, ven a casa i faràs casa”.  La seva il·lusió és que la Núria i la Meritxell, les seves filles siguin ramaderes “Si elles ho volen”  apunta en Josep Enric, a qui li brillen els ulls només anomenar-les. “Nosaltres intentem transmetre el coneixement de la natura, l’estima per la terra i els animals, no només en la seva educació, sinó en tot el que fem amb la Montse” a qui defineix com l’autèntic pal de paller d’aquest projecte de vida que comparteixen.

Un projecte que parteix d’un somni i un somni molt bonic, però aquest somni l’hem de seguir fent viable econòmicament i que l’explotació ramadera sigui rendible”. Amb la dedicació, entrega, treball i sobretot la il·lusió que hi avoquen segur que aquest somni seguirà sent una realitat i potser d’aquí a uns anys també serà el somni de la Núria i la Meritxell.

Dades

Nom de la granja: Urgellet
Data fundació: Desembre 2011
Adreça: Carretera de Vallverd, s/n Linyola
Nombre de Cabres:  800
Raça:
Alpina
Alimentació: Alfals i rei gras amb verd, (depenent de l’època de l’any), palla i pinso (panís, soja…)
Tipus de producció: Convencional
Producció (litres de llet anual): 580.000 Litres anuals
Visites: No realitzen visites, però a l’Urgellet tothom és benvingut. Han rebut visites de Mèxic, Les Canàries, Balears i diferents indrets de la Península de persones interessades en posar cabres i sales de munyir.
Certificació de Llet de Cabres Catalanes des de desembre de 2015